donderdag 19 juni 2008

Orlando Engelaar

In de euforie na de voortreffelijke winst op Frankrijk vergeleek ik Orlando Engelaar al met Rijkaard. Naast spelfouten maak ik, net als alle andere columnisten, regelmatig beoordelingsfouten.

Orlando Engelaar is een goede voetballer met zo nu en dan een fluwelen balbehandeling, goed overzicht en passing. Als hij de tijd krijgt. Het is vreemd dat hij geafficheerd wordt als een controlerende middenvelder, het is meer een ouderwetse nummer 10 of een speler die vlak achter de spitsen het voorbereidende aanvallende werk kan doen. Ik zou hem eerder willen vergelijken met Sneijder en vander Vaart maar dan toch iets minder goed.

De Fransen liepen Orlando al wat meer voor de voeten en zie in de 2 helft werd hij gewisseld voor Robben. Dat betekent dus dat vander Vaart door van Basten meer als de verdedigende man wordt gezien op het middenveld dan Orlando. Nigel de Jong (of de Zeeuw zijn de echte stofzuigers). Bij Twente hield Karim El Ahmadi, Engelaar uit de wind.

Een goede mandekker kan Engelaar uit de wedstrijd houden. De Roemenen hebben dat niet gedaan omdat ze moesten winnen, hoewel dat uit weinig bleek. Mijn inschatting is dat Engelaar slechts nog halve wedstrijden te spelen krijgt en dat van Basten van Persie of Robben in de ploeg zal brengen. Om het evenwicht te herstellen zou de Zeeuw kunnen starten in de plaats van Kuyt. Maar dat hoeft niet echt.



Terug naar Engelaar. Feyenoord wordt verweten dat het meerdere malen heeft geslapen bij de beoordeling van de sympathiek Orlando (want dat is hij)die een product is van hun jeugdopleiding.

Ik weet het niet. Bij NAC deed hij het goed, maar bij Genk dus weer niet. Bij Twente wordt er stevig voor hem gebikkeld en dan gaat het goed. Feyenoord had en heeft spelers rondlopen die net zo goed of beter zijn dan Orlando en misschien net iets minder flegmatiek. Wat ze nodig hebben is een goed voetballende bikkelaar die onzelfzuchtig de ballen veroverd en inlevert bij de regisseur. De Guzman zou zich kunnen ontwikkelen tot zo'n regisseur of een andere jeugdspeler. Ik begrijp derhalve de keuze van Jansen, Bosz & Co. wel.


http://www.sportdwaas.blogspot.com
en/of
http://www.rbmb.tk

Geen opmerkingen: