dinsdag 24 juni 2008

Het EK gaat door

Het is een teken van de voetbalgoden dat de ruggegraat van Dick Advocaat's huidige team Oranje in het stof heeft doen bijten.

De man die zo werd afgeserveerd in 2004 zal toch een beetje in zijn vuistje moeten lachen.

Na twee uiteindelijk teleurstellend verlopen toernooien geeft Marco het stokje door aan Bert van Marwijk. Het komt vast goed met Oranje. Marco is misschien toch een beetje te gevoelig gebleken voor omgevingsfactoren. De herinnering aan het mooie spel in de groepswedstrijden in Bern zal wel levend worden gehouden door de media totdat Oranje nieuwe successen gaat behalen. Het is overigens verwonderlijk dat er allerlei boeken verschijnen over de succesvolle campagnes van het nationale elftal maar dat publicaties schaars zijn wanneer het team er snel uitvliegt. Wat was er nu precies aan de hand in 1990 en 1992 bijvoorbeeld? Moet Sportdwaas het dan gaan uitzoeken en beschrijven?

Laten we nu eens kort terugkijken naar de afgelopen kwartfinales en een vooruitblik geven op de halve finales.

Duitsland - Portugal
Modepop C.Ronaldo en zijn makkers leden aan schromelijke zelfoverschatting en gingen ten onder tegen de zeer effectieve Duitsers.

Turkije - Kroatiƫ
De Turkse keeper kwam onnodig van zijn lijn en het avontuur was uit geweest al hadden de Kroaten na dit doelpunt gedisciplineerd naar de middenstip teruggelopen. In plaats daarvan werd er uitzinnig gefeest alsof de buit al binnen was. Stom, stom stom. De scheids trekt er terecht tijd bij en de gelijkmaker doofde al het licht in de vermoeide Kroaten.

Nederland - Rusland
Onderschatting van de Russen door de Oranje spelers, het goede spel van Hiddink's team, het gebrek aan geluk bij de meesterlijk indraaiende vrije trappen van Van der Vaart veroorzaakten de nederlaag. Snelle scores in de groepsfases verhulden de zwakheden, ook voor mij, van het team. Conditioneel was het team niet sterk en de rouwbanden leken letterlijk en figuurlijk te knellen in de laatste wedstrijd in het snikhete Basel. Spelers die wat mij betreft niet meer geselecteerd hoeven te worden zijn:

Engelaar (te lage handelingssnelheid en onder druk zeer zwak. Misschien dat het oordeel van Jansen en Feyenoord toch zo gek niet was)
Kuyt (verplaatste zijn geren naar de linkerflank terwijl op rechts Boula steun nodig had en is als spits minder dan heel veel andere jongens)
Heitinga (eeuwig uit vorm)
Robben (teveel geblesseerd)
Ooijer (te oud)
van Bronckhorst (moet zich gaan concentreren op Feyenoord)
van Persie (wil de enige vedette zijn en kan niet opschieten met Sneijder en vanderVaart)
Timmer (slecht bij hoge ballen en afstandschoten)
Mathijsen (teveel aan het sjorren aan de tegenstander)
Affelay (kijkt altijd maar naar de grond in balbezit)


Spanje-Italiƫ
De Italianen maakten niet veel klaar en de gerechtigheid zorgde voor hun uitschakeling. De Spanjaarden toonden zelfbeheersing en uithoudingsvermogen. Tegen mijn verwachting in maken ze een goede kans de finale te halen.

De komende wedstrijden

Duitsland - Turkije
De Duitsers zullen de Turken de anti-climax bezorgen. Zij kunnen dat als geen ander. Tegen de Kroaten ontsnapten de Turken nog maar dat zal tegen de Oosterburen niet lukken. Ballack zal door een domme gele kaart weer een finale gaan missen!

Spanje - Rusland
Tja. Het is voor ons gevoel beter als Guus met de Russen wint maar ik denk dat de Spanjaarden het gaan redden.

Het is een lange zit zo'n EK en ik verheug me nu al een op de voetballoze zomer van 2009.

Geen opmerkingen: