zondag 22 juni 2008

Harde landing voor Oranje

Nederland werd hard de les gelezen door de Russen. Conditioneel en voetballend kwam Oranje gisteravond in een heet Basel teveel tekort. Helemaal als een verrassing komt het goede spel van Rusland niet voor mij. Ik had ze vooraf getipt als kampioen. Hiddink heeft zich na het echec (zonder Arshavin) tegen Spanje en moeizame winst tegen de Grieken aardig de underdog rol laten aanmeten en daarmee ook Nederland zand in de ogen gestrooid. Waar redelijk snelle doelpunten Nederland in de 1e drie groepswedstrijden in het zadel hielpen en hielden was er gisteren geen doorkomen aan.

Volgende keer beter in Zuid-Afrika:




De Russen speelden beter en als meer kansen waren benut had er een akelige score in kunnen zitten. De verdediging en v/d Sar hielden lang stand. Onze aanvallers konden niets extra’s brengen. Bij de goede vrije trappen ontbrak het geluk bij van Nistelrooij en de Jong.

Had het beter gekund?

Na de wedstrijden tegen Frankrijk leek het mij toe dat Engelaar onder grote druk nog niet in staat is het middenveld te controleren. Terugkijkend naar de elf spelers die deze wedstrijd afsloten tegen Frankrijk moet je zeggen dat van Persie en Bouma in de basis hadden kunnen starten. Van Bronckhorst had dan kunnen doorschuiven naar het middenveld om de Jong te assisteren ballen te veroveren. Giovanni heeft ook voldoende diepgang en creativiteit om van der Vaart, Sneijder en van Nistelrooij in stelling te brengen.

Maar ja zo was het nu eenmaal niet. De wissels tijdens de wedstrijd waren niet gelukkig. Van Persie moest invallen in een niet lekker draaiend team en leek ongeinspireerd. Toen van Nistelrooij om de bal vocht met 2/3 verdedigers diep in het Russisch territorium stond Robin er maar wat naar te kijken. Hij had de bal zo kunnen pakken. Uit de clutch onstond nu een snelle tegenaanval voor de Russen die leidde tot een doelpunt. Heitinga gaf de aanvallers veel te veel ruimte als rechtsback en zou misschien op het middenveld beter tot zijn recht komen. Boulahrouz speelde tot zijn wissel foutloos maar omdat Kuyt in de eerste helft opeens op links ging lopen moest Boula de gehele rechterkant bestrijken. Daar en alles bij elkaar zat hij er doorheen. Wellicht was het beter geweest Melchiot te laten starten. Het inbrengen van Affelay begreep ik niet. Op dat moment was een breekijzer als Vennegoor of van mijn part Huntelaar beter geweest.

Robben was geen optie omdat hij weer geblesseerd was. Als hij speelt is hij soms goed maar vaak ook bagger. Omdat het meestal onzeker is of hij speelt lijkt het mij inmiddels raadzaam voor de volgende bondscoach serieus te overwegen deze porseleinkast thuis te laten.

In 4 jaar bondscoachschap heeft Marco van Basten het goed gedaan maar het aangekondigde dominante voetbal hebben we nooit duurzaam gezien. Desalniettemin 2 keer gekwalificeerd voor een eindtoernooi. Tijdens de toernooien is het moeilijk gebleken de prestaties een opgaande lijn te laten vertonen. Het lijkt erop dat hij als coach teveel twijfelt tussen aanvallend spel en resultaatvoetbal. Tegenstanders werden door Marco en zijn hulpjes niet of onvoldoende geanalyseerd. Uitgaan van eigen kracht is goed maar af en toe een tegenzet doen om het spel van de tegenstander te ontregelen kan helpen. Ik denk dat hij het bij Ajax makkelijker zal krijgen omdat hij op dagelijkse basis met de spelers kan werken. Wat mij betreft mag hij nog een keer terug komen als bondscoach van Nederland.

Ik denk dat het Bert van Marwijk en zijn team wel zal lukken om Nederland verder te laten komen op een eindtoernooi. Maar misschien zij we gewoon niet goed genoeg.

Overigens zijn de initialen van Marco van Basen, MvB, en Bert van Marwijk, BvM, elkaars spiegelbeeld. Ik vind dat een goed voorteken....


http://www.sportdwaas.blogspot.com

http://www.rbmb.tk

1 opmerking:

Anoniem zei

"Ik denk dat het Bert van Marwijk en zijn team wel zal lukken om Nederland verder te laten komen op een eindtoernooi."

-Nee.

"Maar misschien zij we gewoon niet goed genoeg."

-Ja...