zondag 20 januari 2008

Wat een begin van de 2e eeuw voor Feyenoord

Niet makkelijk

Leven is niet makkelijk voor een Feyenoord supporter. Successen zijn schaars ergernissen zijn groot. Na een aantal rampjaren leek het lopend seizoen het tij gekeerd te zijn. Tot mijn en veler verrassing werd een aantal toppers gecontracteerd. Weliswaar in de herfst van hun voetballeven, maar toch.

Tekens aan de wand waren wat mij betreft de aanstelling van Bert van Marwijk en het contracteren van de blessure-gevoelige Hofland. Bert van Marwijk heeft weliswaar met de grootmacht uit Rotterdam-Zuid de UEFA-cup gewonnen. Maar verder niks. Vier jaar lang stortte de ploeg na de winterstop in.

Een volgend teken aan de wand was het contracteren van die Koreaan Lee. Na het mislukte avontuur met Song zou je verwachten dat men zich wel 2 keer zou bedenken. Niet dus. Volgens van Marwijk zat er een goede kop op en de overige veteranen vonden het ook best. We weten allemaal hoe het ging. Hij kwam laat, speelde 1x, kreeg heimwee, kwam terug en verloor zijn basiplaats in het Zuid-Koreaanse elftal vanwege een slechte mentaliteit. Bert denkt daar anders over en gaf hem maar een basisplaats in de afgelopen wedstrijden. Tegen de amateurs van Deurne liet Lee niks zien en bewijst opnieuw dat hij niks toevoegt aan de club. Tegen Excelsior viel hij volledig door de mand. De enige reden die ik kan bedenken dat hij in deze periode wordt opgesteld is dat Feyenoord hoopt dat ze hem voor hetzelfde geld weer kwijt kunnen. Dat is pech dus.

Verder is van Marwijk ook niet meer te volgen in zijn spelerskeuze. Bahia en Sahin die deel uitmaakten van het team dat weinig doelpunten tegen kreeg worden vervangen door Buijs die in een eerder stadium mocht vertrekken en Greene. Lucius die het hele seizoen zwak speelt als rechtsback schuift door naar het middenveld. Ik begrijp het niet maar de tegenstanders zijn uitermate tevreden.

De wedstrijd tegen Excelsior heeft ons het volgende geleerd

1. niet Bahia maar Hofland is het zwakke punt in het centrum. Misschien is Hofland slechts uit vorm.
2. van Marwijk slaagt er nu al niet meer in het juiste team in het veld te brengen. Laat staan een team met een goede instelling.
3. Met zware wedstrijden tegen Twente, AZ, Ajax en Groningen voor de boeg kan de pleuris zomaar weer uitbreken in Rotterdam Zuid.

Hoe nu verder

De concurrentie laat gelukkig ook punten liggen. Ajax verloor ook bij Excelsior. Dus wie weet dat het Feyenoord lukt om het tij te keren als ze niet in paniek raken. Dat moet dan wel komen van de veteranen Mackaay en van Bronkhorst en een opleving van de Guzman en Sahin. Daarnaast moeten Buijs, Lee en Lucius terug naar de bank of weg. Buijs is niet gemotiveerd of zo opgefokt dat hij te laat tackles inzet en daardoor veel kaarten pakt. Het is een pure blufverdediger/middenvelder die zichzelf overschat. Lucius is uit vorm, misschien inzetbaar in het centrum van de verdediging. Liever niet. Lee graag voor niks terug.

Ondanks alles heeft Feyenoord nog steeds kans op de titel. Maar als er niet wat meer passie in het spel komt gaat het niet lukken. Ook de beker lijkt niet haalbaar op deze manier.

De invloed van Van Marwijk

Van Marwijk praat in staccato met een tenorstem. Dat maakt hem populair bij de pers en zo. Geen passie noch werklust zou ik willen benadrukken. Geen kwaaie vent daar niet van. Maar risicomijdend. Maar om echt te kunnen winnen moet je risico nemen. Maar die UEFA-cup dan hoor ik u hardop denken. Dat was de wilskracht van Bosvelt, van Hooydonk zijn magistrale traptechniek dat jaar, van Wonderen zijn inzicht en de genialiteit van Robin van Persie. Hij hoefde ze alleen maar op te stellen.


Geen opmerkingen: