zondag 27 januari 2008

125 miljoen voor Feyenoord?

Alles in het voetbal draait om geld. Veel geld. Bij Feyenoord zijn ze er dag en nacht mee bezig. Eerst jarenlang Jorien van den Herik, de grote kale leider (GKL), daarna Woerts en financieel directeur Jacobs. Na het gedwongen aftreden van de GKL is men bij Feyenoord afgestapt van het concept one-man show. GKL's methoden werkten niet meer. Feyenoord was vervallen tot een club lakeien en ja-knikkers.

Een aantal van die figuren zit er nog steeds maar met name in de raad van commissarissen is er iets veranderd. Ten goede naar mijn mening.

Feyenoord heeft spelersfondsen in het leven geroepen. Om kort te gaan: rijke lieden die hun club Feyenoord een warm hart toedragen kunnen investeren in bepaalde spelers. Als ze worden verkocht krijgen ze hun inleg terug plus eventuele winst. Blijkbaar heeft dit tot nu toe voldoende geld opgeleverd om sensationele 'aankopen' te doen als Makaay, de Cler (super), van Bronckhorst en nu Denny Landzaat.

De aankoop van Lee is m.i. een misser maar waarschijnlijk is het financiele risico van deze transactie beperkt vanwege Koreaanse mores waar wij geen weet van hebben. Overigens dienen complimenten ook uit te gaan naar Peter Bosz en Wim Jansen voor het halen van Bruins en Slory, 2 potentiele klasbakken. Sportdwaas blijft net als 6 miljoen andere Nederlanders het beleid van met name de technisch directeur kritisch volgen. Dat noemen we marktwerking.

Nu heeft een van de commissarissen van Feyenoord, de man die ook het Postcodeloterij concept bedacht schijnt te hebben, voorgesteld dat eenieder lid moet kunnen worden van Feyenoord. Doel hiervan is niet een maandelijks straatfeestje maar een jaarlijkse happening op de Coolsingel! Mininimaal 1 x per jaar. Politie Rotterdam opgelet dus.

Marktonderzoek heeft uitgewezen volgens Feyenoord-bronnen dat Nederland (alleen Nederland) minimaal 2.5 miljoen Feyenoord aanhangers telt. Er komt een nieuwe kuip maar daar gaan er maar 70.000 in (in de oude kuip konden er vlak na de bouw ook ongeveer zoveel in maar ja). Om nu toch iedereen mee te kunnen laten leven met Feyenoord en een steentje bij te dragen kun je voor € 50 per jaar lid worden. Je krijgt ook inspraak. Maar daar ging het natuurlijk niet om. De Commissarissen droomden natuurlijk net als ik van een aanval met Makaay, van Nistelrooy en van Persie, en een reservebank met van der Vaart (in mijn optiek een echte Feyenoorder), Drogba, Salomon en Bonaventura Kalou en noem maar op. Alle spelers een riant salaris en iedere vedette wil naar zijn droomclub die bij hem past Feyenoord-1 uit Rotterdam-Zuid. Want met jaarlijkse inkomsten van € 125 miljoen (2.5 miljoen*50) kan er een potje worden gebroken nietwaar.

Hopelijk zullen de hardwerkende Rotterdammers zich niet storen aan de vedette-neigingen en rijgedrag van de dikbetaalde spelers. Maar als je Beenhakker voor 3 miljoen per jaar in huurt om te scouten is er dikke kans op echt goede koopjes zoals hij in het verleden heeft bewezen met onder andere Finidi George, Cruz, Kalou broers en Kanu (zit hij misschien ook achter die Dszuszak van PSV?). Dat Don Leo dan ook af en toe de jampot wil uitlikken moet je maar op de koop toenemen. Een laatste truukie, in de schoonmaakkast, is hem gegund.

De laatste berichten zijn dat er tot nu toe zo'n 20.000 leden zijn aangewassen. Dat is toch goed voor een slordige 0.5 miljoen per jaar na aftrek van administratiekosten.

Dus kom op Feyenoorders in het hele land, nee het hele universum wordt lid!!! Kijk wel uit dat de leeftijd goed invult anders wordt je lid van de kameraadjes. Dat laatste is mij natuurlijk weer overkomen. Maar ik ga het rechtzetten.

Feyenoord's gouden randje

Geen opmerkingen: