dinsdag 29 januari 2008

Super Bowl -American Football - korte uitleg in 5 delen

Deel 1

Aanstaande zondag is het weer zover, Super Bowl. De met veel show omgeven finale van het professionele American Football seizoen als georganiseerd door de National Football League, NFL. Het American Football seizoen loopt van september tot en met januari/februari. Regulier seizoen tot en met december en de play-offs in januari. Volgens Amerikaanse sportgekken bestaat het sportjaar uit 2 delen. Het deel waarin de NFL wedstrijden gespeeld worden en het andere deel waarin je zit te wachten tot het weer begint.

Dit jaar spelen de New England Patriots tegen de New York Giants. Zij gaan uitmaken wie zich een jaar lang ‘world champion’ mag noemen (Amerikanen zijn niet bescheiden zoals we weten) als opvolger van de Indianapolis Colts de zittende kampioen.

Alvorens aanstaande vrijdag mijn voorbeschouwing van de wedstrijd te geven wil ik in 4 korte stukjes de lezer kennis leren maken met dit spel, dat mijns inziens na voetbal en Sumo-worstelen de leukste kijksport is.

De belangrijkste algemene regels.

Veld en Teams
American Football wordt gespeeld op een veld dat 100 yard lang is en ongeveer 50 yard breed. Elk team heeft 11 spelers voor de aanval (Offense) en de verdediging (Defense), daarnaast zijn er voor zogenaamde speciale situaties de speciale teams op het veld. Ook dit zijn er elf. Er staan dus nooit meer dan 11 spelers van hetzelfde team op het veld. Dat lijkt logisch maar gezien het feit dat de selecties uit 52 man bestaan mag en er onbeperkt gewisseld mag worden door de coaches gaat het toch regelmatig mis. Too many man on the field. Too few is no problem.

De bal
De football is ovaal. Te vergelijken met een rugby-ball

Score en puntentelling
Zoals in de meeste veldsporten wint degene die het meeste scoort. Dat doe je door de bal in de ‘endzone’ te brengen. Dat doe je door de bal over de 0-lijn te brengen. Het is niet noodzakelijk dat het hele lichaam van een speler in de ‘end-zone’ is. De endzone is een stuk van het veld van 10 yard lang waarin een speler ook mag gaan staan om de bal te vangen. Dan moet hij wel controle over de bal hebben.

Als de tegenstander een bal onderschept of anderzins de bal verovert kan hij ook scoren door de tegenoverliggende endzone die hij verdedigt in te lopen.

Alle bovengenoemde scores worden ‘Touchdown’ genoemd.

Als een bal in de endzone komt op regelmatige wijze (gevangen, gelopen) krijgt een team 6 punten. Daarna kunnen ze kiezen voor een conversie-kick (1 punt) of non-kick conversie (2 punten). Dat laatste is wat moeilijker dus dat gebeurd meestal alleen bij een grote achterstand.

Als het niet lukt om de bal in de endzone te krijgen kan er ook een field goal gemaakt worden. Dat lukt meestal binnen 50 yard van de endzone. De bal moet tussen 2 palen worden geschoten.

Wanneer een speler met de bal in zijn eigen end-zone wordt getackled of zijn eigen end-zone uitstapt (naar achteren of opzij) is er sprake van een safety, die levert 2punten op.

Balbezit-4 pogingen (downs).
Na een kick-off en punt (waarover later) heeft een team 4 pogingen om 10 yards te halen. Als dat lukt krijgt men weer 4 pogingen om 10 yards of meer te halen. De defensie probeert dat tegen te houden. De bal mag worden gegooid of er mag mee gerend worden. Als er 10 yards of meer zijn gehaald krijgt de aanval weer 4 nieuwe pogingen. Totdat ze scoren of worden tegengehouden. Als er na 3 pogingen geen 10 yards zijn gehaald, wordt de bal (als het te ver is voor een fieldgoal) weggeschoten. Dit noemt men een punt. Degene van de tegenpartij die hem vangt mag hem teruglopen. Dit is het werk van de speciale teams.

Het spel wordt verdeeld door de Quarterback. Hij gooit de bal naar een ‘receiver’ of geeft hem aan de ‘running-back’.

Morgen meer over de verschillende posities in het American Football.

Geen opmerkingen: