dinsdag 16 augustus 2011

Vrienden van Feyenoord zijn de schuldeisers van Feyenoord


Het is inmiddels wel duidelijk dat de vrienden van Feyenoord de schuldeisers van Feyenoord zijn, naast de Sportclub. Het is zonneklaar dat een aantal schuldeisers niet bereid is tot een akkoord over omzetting in aandelen anders kan ik niet begrijpen waarom de club nog in categorie 1 zit.

Dit betekent dus ook dat het verhaal van de schuldomzetting in aandelen als gebracht vorig jaar (er was geen sprake van een kapitaalinjectie) nog steeds niet afgerond is. Het verhaal was dat 25 miljoen schuld is omgezet van de 50. Tel daarbij op de inkomsten van verkoop spelers en je komt op ongeveer 31 miljoen. 1 miljoen van de supporters is 32 miljoen.

Als Blokband het dus heeft over 33 miljoen denk ik dat hij dat bedrag bedoelt: 32 miljoen plus bereidheid van VvF nog 1 miljoen erin te steken voor een speler. Dan blijft er een schuld over van 19 miljoen.

Als je hierover 7,5% rente betaalt is dat ongeveer 1,4 miljoen per jaar. Uit seizoenkaarten en sponsoring haal je ongeveer 12 miljoen binnen. Dit bedrag is nodig salarissen en overhead te kunnen betalen van spelers, staf en personeel. De inkomsten zullen dalen als Feyenoord structureel een middenmoter wordt en de nationale aantrekkingskracht van de club afneemt.

Van Geel legt de beslissing over de acceptatie van het bod van Twente van Fer terecht bij directie en RvC want het gaat om meer dan alleen geld.

Vooralsnog geef ik de VvF het voordeel van de twijfel maar het lijkt meer op een voortzetting van de talentpoolen, in die zin dat ze hard bezig zijn hun geld veilig te stellen. Tussen de regels door merk je ook dat de SC Feyenoord (eigenaar Varkenoord en Stadion) alle zaken met argusogen volgt. Ook de kritiek van Varkenoordgroep moet serieus genomen worden.

Zolang de overeenkomsten tussen schuldeisers/VvF de sportclub en de BVO Feyenoord niet openbaar zijn denk ik dat het er slechter voorstaat dan men ons wil doen geloven. De licentiecommissie zal die overeenkomsten wel zien en concluderen dat er de facto nog steeds een schuld is van meer dan 40 miljoen.


Van Geel is binnengehaald om het sportieve tij te keren, een coherent aan- en verkoopbeleid te bewerkstelligen, het scoutingsapparaat te verbeteren zonder maar meteen al het zilverwerk voor een habbekrats te verpatsen. Hij is tot nu toe een witte raaf gebleken. Het feit dat hij pal voor het vertrek van spelers gaat liggen tot er echt realistische bedragen worden genoemd moet zowel bij supporters, spelers, investeerders en de tegenpartijen respect afdwingen.

Met de aanstelling van Ronald Koeman, Jean-Paul van Gastel en Giovanni van Bronckhorst is gekozen voor een voetbalkoers die vruchten af kan werpen.

Sneeuwvlokje ziet Immers graag komen na vertrek Fer:

Sneeuwvlokje is een geboren winnaar die als speler en coach succesvol is geweest op het hoogste niveau. Feyenoord mag zich gelukkig prijzen dat hij beschadigd is geraakt, ook door eigen schuld, bij zijn laatste clubs en nu beschikbaar was. Als er elke transferperiode 3 van de grootste talenten vertrekken wordt het voor deze mensen ook moeilijk om een hecht team te vormen dat mee kan draaien in de nationale top.

Op het bestuurlijke vlak moet Gudde laveren tussen druk van de schuldeisers (Sportclub, VvF, van de Herik en weet ik veel wie), de supporters die smachten naar goede resultaten en de technische staf en spelers die versterkingen willen.

Gezien de complexiteit vind ik dat Gudde het nog steeds aardig doet en ik vraag me af wie er in zijn schoenen zou willen staan.

Zelfs een rijke sjeik kan Feyenoord niet redden omdat de club zichzelf een traditievereniging vindt die zelstandig moet blijven.

Ondertussen blijft de club geleid worden als een ondoorzichtig syndicaat en blijft het daarom 5 voor 12.


www.sportdwaas.blogspot.com
@sportdwaas




Geen opmerkingen: