vrijdag 1 februari 2008

Tacktiek en schandalen in het American Football

Vandaag een korte beschouwing over tactiek in het American Football

Als in alle teamsporten wil je veel, maar moet je in ieder geval meer scoren dan de tegenstander.

American Football is explosief. Als een snelle running back of wide receiver de bal heeft kan er binnen 10 seconden gescoord worden. Er is 60 minuten zuivere speeltijd dus je moet die spelers goed dekken (coveren) als verdediging.

Normaal is het zo dat de aanval probeert een mix te creeren van passing en running plays zodat de defensie nooit weet wat er gaat komen. Bij een grote achterstand wordt dit meestal losgelaten en komen er meer passing plays.

Lange eenzijdig series maken een deel van de defensie slordig
Zodra het blijkt dat een defensie moeite heeft een running back te stoppen, ontstaat er de mogelijkheid voor een lange pass omdat de pass verdediging, de secondary (safeties en cornerbacks) dan of minder oplet of juist meer richting de line of scrimmage gaat. Een goede quarterback voelt dit aan.

De spelers op het veld worden met beslissingen geholpen door de coaches aan de zijlijn. Elke positie op het veld heeft een aparte coach. De offensive coordinator en defensive coordinator bepalen wat voor een ‘play’ er zal komen aan hun zijde. Als zij inzicht hebben in wat voor een play er gaat komen kunnen zij daar voordeel uit trekken. De wide receivers lopen bijvoorbeeld bepaalde routes en de quarterback moet daar dan accuraat naar toe gooien.

Het zogenaamde play-calling is in American Football erg belangrijk dus. En de spelers moeten dus een heleboel plays uit hun hoofd leren. Omdat de tegenstanders dat niet mogen doorzien worden de plays ingeseind aan de quarterback in een code. Tegenwoordig gebeurt dat door een speakertje in zijn helm. De quarterback geeft dit vervolgens door aan de spelers op het veld in dezelfde code. Hij heeft overigens de vrijheid zo’n play te wijzigen in een ander.

De defensie krijgt ook signalen van de kant. Aangezien die geen quarterback hebben gebeurd dit door middel van signalen vanaf de kant. Hierover is controversie. Sommige teams willen dat een lid van de defensie de ‘plays’ ingeseind krijgt. Dit is nog niet goedgekeurd door de spelregel commissie van de National Football League.

Over de plays en codes wordt zeer geheimzinnig gedaan. Als het ene team de codes van de ander te pakken krijgt is er sprake van spelbederft etc.

Een van de teams die nu in de Superbowl speelt, New England Patriots, werd begin van dit seizoen betrapt op het filmen van defensieve signalen van de tegenstanders. Het bleek dat dit team al eerder gewaarschuwd was. Er werd een fikse straf uitgedeeld en men moest materiaal inleveren. Dit bewijsmateriaal werd door de National Football League na inlevering vernietigd.

Gezien het feit dat de New England Patriots in de afgelopen 5 jaar 3x de Superbowl hebben gewonnen gaf dit laatste sceptici reden ongerustheid over de integriteit van de National Football League (NFL). De NFL heeft een soort monopolie over het professionele American Football en daarom moet het zo zijn dat de wedstrijden eerlijk verlopen. Zand er maar over moet de NFL gedacht hebben. Helaas pindakaas.

Een lid van het Amerikaans congres heeft nu de commissioner van de NFL gedaagd om het congres in te lichten over het wel en wee van deze beslissing.

Dit lijkt minder onschuldig dan het is. De NFL gedraagt zich als een dictator, duldt geen concurrentie en wil veel geld verdienen. Steeds meer wedstrijden verdwijnen naar het eigen NFL network zodat steeds minder mensen hun favoriete team elke week kunnen zien. Het gaat om miljarden.

De professionele sporten in Amerika worden de laatste jaren sowieso in toenemende mate geplaagd door schandalen. Van dopinggebruik, illegaal wapenbezit, wangedrag van dikbetaalde spelers tot scheidsrechters die gelieerd bleken te zijn aan goksyndicaten. Dit laatste kan leiden tot game-fixing.

Roger Goodell de commissioner van de NFL moet gedacht hebben dat het beter is om de zaak zo snel mogelijk in de doofpot te laten verdwijnen. Hij wil niet dat het kip met gouden eieren geslacht wordt.

Dat er af en toe spelers over de schreef gaan is tot daaraan toe, maar als blijkt dat de zo gerespecteerde New England Patriots op een oneerlijke manier hebben gewonnen, doet dat het imago van de sport geen goed. Sommige criticasters beweren dat er alles aan gedaan wordt om de Patriots alles te laten winnen na dit incident omdat er dan in ieder geval 1 superbowl door hun gewonnen is zonder vals te spelen.

Omdat de New England Patriots maar bleven winnen na het schandaal en de boete, werd de aandacht verschoven naar hoe goed het team is. Sommige mensen zit de zaak echter niet lekker. Wat stond er nou eigenlijk allemaal op de tapes die de NFL vernietigd heeft. De politiek gaat zich er 2 dagen voor de Super Bowl mee bemoeien. Het wordt dus even afwachten of de zaak, in de volksmond 'spygate of bellicheat' (genoemd naar de dader de coach Bill Bellichick), de doofpot in verdwijnt.

Het worden dus spannende tijd voor de NFL. Maar geloof mij maar: het spelletje is te leuk om te verdwijnen.

Morgen iets over de geschiedenis van de Superbowl en de voorbeschouwing.

Geen opmerkingen: