vrijdag 4 juli 2014

Het Mickey Mouse WK


Wat in Nederland al jaren aan de hand is wegens geldgebrek en in Engeland wegens overschotten bij alle clubs is nu eindelijk doorgedrongen tot het walhalla van het voetbal, het wk voor landenteams.

Iedereen kan iedereen verslaan.

Net als in Nederland heeft het te maken met een verdere professionalisering van de sport. Bij PEC Zwolle wordt net zoveel en hard getraind als bij de vroegere top 3 Feyenoord, Ajax en PSV. Nu zelfs gerenommeerde eredivisieplakkers als NEC en Roda afdalen naar de Jupiler League om daarin een oud voetbalbolwerk als Sparta te bestrijden lijkt de nivellering compleet. Dinosaurussen als van der Gijp en Derksen kunnen hier maar moeilijk aan wennen. Het huidige mundial zal met name als het gewonnen wordt door België, Nederland of Colombia, wat niet waarschijnlijk is maar ook niet uitgesloten, zorgen voor een harde landing en verplichte omscholing van de heren bij VItv.

Waar veel Engelse en buitenlandse clubs, en inmiddels ook het Deense Ajax, hun jeugdopleidingen volstouwen met buitenlands talent lijkt het beter om te investeren in lokale jeugd die de nationale jeugdelftallen kan halen.

Het WK, hoewel leuker dan ooit, is steeds meer een etalage en handelsplatform voor de voetbalwereld.

Alle afgelopen achtste finales waren spannend. Dit onderschrijft bovenstaande stellingen. De Belgen speelden tegen de VS misschien wel de leukste wedstrijd van het toernooi maar dit was mede te danken aan Klinsmann's open huis tactiek. Als reclame voor de sport in de States was het natuurlijk wel prima. De NBA, MLB, NHL en NFL kunnen zich opmaken voor zware concurrentie van het soccer.

Huidig Koning van dienst en zijn vrouw

Het Nederlands elftal kwam met de hakken over de sloot maar de overwinning was uiteindelijk verdiend. De Janmaat Verhaegh wissel was in theorie begrijpelijk maar in de praktijk bleek het eerder een verslechtering. Na het snelle uitvallen van de Jong greep van Gaal, gelukkig, maar goed in door Martins Indi in te brengen en uiteindelijk Kuyt door te laten schuiven naar de rechtsbackpositie. Men kan zeggen wat je wil maar hij denkt er in ieder geval over na.

Zo maakt de reeds legendarische coach van elke nood een deugd. Met dank aan het aangespoelde talent uit de Jupiler League. Waar in Nederland wordt gemopperd en gefoeterd door de analisten en experts zien de buitenlanders Louis als een genie en een durfal vanwege het wisselen van de tegen Mexico bleke van Persie.

Ik denk dat de volgende landen zich kwalificeren voor de halve finale:

Brazilië
Duitsland
Argentinië
Nederland

Een derby der lage landen in het verre Brazilië lijkt uitgesloten en ook vanwege toekomstige internationale relaties ongewenst.


Disclaimer:
Sportdwaas is linksbenig, gescheiden en steunt Feyenoord als kameraadje.

www.sportdwaas.blogspot.com
@sportdwaas

Geen opmerkingen: