zondag 20 februari 2011

Feyenoord presteert na de winterstop volgens verwachting. Nu het geluk nog.

Terugkijkend op de afgelopen 6 wedstrijden had ik ingeschat dat Feyenoord hieruit 6 punten zou halen. Winst tegen de Graafschap en Heracles thuis. De overige wedstrijden stonden als verlies genoteerd in mijn balboekje, zeker gezien de wanvertoning in de Arena. Met 5 punten pakken ze dus 1 punt minder dan verwacht maar dat wordt dan weer gecompenseerd door het betere spel en het feit dat er in 3 wedstrijden een redelijk resultaat werd geboekt.

Opgaande lijn doortrekken dus:


Het verlies thuis tegen de Graafschap was een fikse tegenvaller, maar de gelijke spelen tegen Vitesse en ADO vielen me alles mee. Er had met geluk zelfs meer in gezeten (winst bij Twente en ADO alsmede een puntje tegen de Graafschap), maar tegen Heracles had men dan weer geen pech.

Het spel wordt wat beter en gedurfder en dat komt met name door Ryo, Meeuwis en Leerdam op het middenveld. Mulder keept nu al 2 wedstrijden foutloos en Biseswar en Castaignos leven ook op.

Het probleem van Feyenoord is dat Meeuwis nog geen 90 minuten kan volmaken en dat er geen speler is die opstaat om de leiding in het veld te nemen. Daarenboven is Been niet altijd in staat adequaat in te grijpen als de ploeg de greep op het spel verliest. Vanmiddag bij ADO stortte het middenveld het laatste kwartier in. Waarom niet Bruno Martins Indi, van Haaren of Mokotjo inbrengen rond de zeventigste minuut voor Wijnaldum die hopeloos uit vorm is. Fer is immers nog lang niet fit en een slaapmomentje bij een 2-1 voorsprong kun je niet gebruiken in de strijd tegen het ontlopen van het Russisch roulette dat de nacompetitie is. Het inbrengen van Bruins, ook net hersteld van een hamstringakkefietje getuigde niet van inzicht. Karakteristiek was dat Bruins een vrije trap in kansrijke positie niet in de richting van de koppers kon brengen.

Dankzij Biseswar, Ryo en Simon was er gelukkig nog voldoende voetbalklasse om ook druk op ADO te houden na de 2-2. Feyenoord wordt op dit moment op de been gehouden door de vechtlust van enkelen en briljante momenten van individuele spelers. Het wordt tijd dat Been Wijnaldum een paar keer op de bank laat beginnen en Bruins naar de tribune verwijst. De eerste is uit vorm en de tweede mist vechtlust. Vlaar is niet goed in staat zijn verdediging te leiden onder druk want het had al eerder 2-1 kunnen worden na een dekkingsfout.

Met nog tien wedstrijden te gaan waarvan 6 thuis kan direct lijfsbehoud afgedwongen worden maar de concurrentie blijft ook punten pakken. Het spel is hoopgevend, sinds Twente uit, maar een schorsing of blessure van Meeuwis en Ryo kan de zaak alsnog in het honderd gooien.

Geluk is wat Feyenoord nu nodig heeft en een gouden pik van meerdere van de spelers. Castaignos had hem vandaag.

Gouwe pik met vleugels

Geen opmerkingen: