zaterdag 4 september 2010

Feyenoord in augustus en wat brengt de toekomst? Een analyse

De stofwolken van de transferperiode zijn opgetrokken en dus is het tijd voor een analyse van de selectie van Feyenoord en een terugblik op de bewogen 1e maand van nationale en internationale competitie. Na zes wedstrijden is de balans 3 gewonnen, 1gelijk en 2 verloren.



Met een beetje mazzel waren er in de competitie 4 punten meer behaald en had het elftal zich kunnen kwalificeren voor de groepsfase van de EL. Helaas het geluk, meestal afgedwongen door kunde en inzet, ontbrak in de 1e maand.

De grootste teleurstelling was de uitschakeling door KAA Gent een team dat door de journalistiek en vele voetbalkenner wordt omschreven als een hoofdklasser. Alleen Rene van der Gijp , Sportdwaas en misschien wat anderen weten dat Gent met een 2e plaats in de Belgische competitie 09/10 en als Bekerwinnaar daar dit jaar geen slecht team is. De vorige coach van Gent is nu de coach van Twente, de Nederlandse landskampioen. Velen zullen het niet met me eens zijn maar ik vond de uitschakeling door KAA Gent niet zo’n verrassing en ik ben van mening dat het na Dynamo Kiev de zwaarste tegenstander was in de voorronden. Kiev had KAA Gent vrij gemakkelijk uitgeschakeld in de 2e voorronde van de CL en misschien dat daarom de ‘kenners’ op het verkeerde been zijn gezet. En tot de laatste minuut in Gent waren er kansen. Het nare is nu slechts dat er zes wedstrijden minder zijn voor de jeugd om ervaring op te doen en zich in de kijker te spelen. Financieel is het niet zo erg want het was niet begroot de groepsfase.



Het puntverlies in de Eredivisie is vervelend maar Excelsior en Heracles uit op kunstgras blijft lastig. Excelsior blijkt niet zo slecht als mensen als o.a. Derksen ons willen doen geloven en bij Heracles liet Feyenoord op het eind veel kansen liggen. Tegen Utrecht hadden ze daarentegen weer veel geluk dus de huidige 5e plaats op 3 punten van de koplopers is niet slecht.

In zes wedstrijden tot dusver scoorde Feyenoord elf keer, waarvan 10 in de eredivisie (alleen PSV, Ajax en NEC scoorden meer). Er waren 7 tegendoelpunten te noteren (5 in de competitie). In de competitie hebben alleen PSV, Ajax (allebei 4) en Twente (0) minder tegendoelpunten. De routine, rust en status van Giovanni van Bronckhorst wordt hier gemist maar dramatisch is het nog niet.

Het is daarom veel te vroeg om te zeggen dat er een spitsenprobleem is of dat het team slecht is. Er wordt wel wisselvallig gespeeld en de samenwerking in het veld kan duidelijk beter.

Mulder de keeper maakt nog geen erg zekere indruk maar heeft van de zes wedstrijden toch 2x de nul gehouden. Hopelijk groeit hij nog in zijn rol. Als van Dijk of Darley in zijn plaats moeten zal dat geen verslechtering zijn en hopelijk leidt die concurrentie tot vergrote scherpte bij de huidige doelwachter.

Naast Makaay en Gio heeft Feyenoord ook afscheid genomen van routiniers Landzaat en Hofland zodat de salariskosten fiks gedaald zijn.

Nu Beenhakker naast Schaken en Auassar slechts Smolov en Lumb uit de hoge hoed wist te toveren en er naast genoemde routiniers geen spelers zijn vertrokken moet Feyenoord verder met min of meer dezelfde selectie als waarmee het seizoen begonnen is. Het is logisch dat Feyenoord heeft besloten Excelsior niet verder te spekken met talent na de goede seizoenstart van de Kralingers.

Nu een analyse van AD, TD, coach en selectie in omgekeerde volgorde:

De selectie
Doel:
Mulder, maakt niet altijd een even zekere indruk en zal moeten vechten de nummer 1 te blijven.
Van Dijk, goede degelijke reservekeeper die voldoende rust zal brengen als hij aan de bak moet.
Darley, blijft een veelbelovende speler die zijn kans moet grijpen als Mulder of van Dijk wegvallen.

Verdediging:
Fernandez, weer langdurig geblesseerd. Is jammer omdat de Vrij bij blessure van Vlaar naar centrum moet.
Schenkeveld, langdurig geblesseerd maar zou het niveau aan moeten kunnen als hij fit is.
De Vrij, uitstekende voetballer die op de vleugel kan rijpen om later als centrale verdediger Vlaar te vervangen.
Bahia, was tot dit jaar nauwelijks geblesseerd. Als hij kan spelen vormt hij samen met Vlaar een goed duo. Martins Indi is in aanleg natuurlijk beter en ook Bahia zal dus moeten gaan knokken voor zijn plaats. Kan eventueel ook uit de voeten als linksback.
Vlaar, oogt minder zeker dan vorig jaar maar heeft het karakter en het talent om de verdediging van Feyenoord beter te gaan leiden. Bij schorsing of blessures kan de Vrij op deze plek uit de voeten.
Bruno Martins Indi, goede voetballer met een groot hart die doet denken aan een Ulli van Gobbel maar dan met een betere techniek. Kan ook op de linksbackpositie uit de voeten.
De Cler, heeft als vleugelverdediger een grote drang naar voren. Dat kan soms positief uitpakken. Tim probeert er het beste van te maken maar zal na de winterstop of zoveel eerder als mogelijk zijn plaats gaan verliezen.
Lumb, viel niet geweldig in tegen Excelsior maar lijkt goed genoeg om in te vallen als de Cler of Martins Indi niet beschikbaar zijn.

Middenveld:
Fer, groot hart en groot talent. Bij vlagen onzichtbaar maar bij corners levensgevaarlijk. Kan allemaal nog veel beter en dan moet je eens zien. Heeft er inmiddels 80 eredivisiewedstrijden op zitten.
Wijnaldum, voert zijn acties soms te ver door maar als hij veel in de voorste linie verschijnt is hij zeer gevaarlijk. Tomeloze inzet, goede conditie, goeie jongen, fijne oma en fijne techniek. Heeft er net als Fer inmiddels 80 eredivisie wedstrijden opzitten. Kan permanent in de voorste linie of kort achter de spitsen.
Bruins, speler met het meeste inzicht en misschien wel grootste talent sinds van Persie. Oogt traag en flegmatiek maar is sneller dan menigeen denkt. Moet feller worden in de persoonlijke duels of worden vrijgesteld van verdedigende taken. Zou mijns inziens net als van Persie in de spits kunnen.
Leerdam, voor een frêle jongen als hij houdt hij zich prima staande. Is fel in de duels en kan blessures en afwezigheid van El Ahmadi, Fer en de Vrij opvangen. Multi-inzetbare speler.
El Ahmadi, groot talent met een uitstekende balbehandeling, slaagt er echter zelden in het spel snel te verplaatsen naar voren en krijgt daarom terecht veel kritiek. Sterk in persoonlijke duels maar zal zich na deze Ramadan echt moeten gaan bewijzen.
Auassar, eventueel breekijzer op het middenveld. Is er nog niet in geslaagd een plaats te veroveren in de wedstrijdselectie. Kan eventueel ook als linksback fungeren.
Mokotjo, controleur, balafpakker op het middenveld. Als Mario in lastige uitwedstrijden zou kiezen voor 4-4-2 kan hij van veel waarde zijn.
Van Haaren, is een talent dat net als Sneijder net zo goed met links als rechts uit de voeten kan bij mijn weten. Kan het spel snel verplaatsen, heeft een goed schot en vrije trap en is eerzuchtig. Maar het is druk op het middenveld in Rotterdam-Zuid, zeker als je Tomasson nog meeneemt in de mix. Loopt het grootste risico uit de boot te vallen dit jaar.

Aanvallers:
Tomasson, de eminence grise van de selectie als je van Dijk niet mee telt. Scoorde 20keer in 37 competitieduels de afgelopen 2 jaar. En daar is het probleem. Door vast te houden aan zijn interlandcarrière is hij teveel geblesseerd. Dat is jammer voor Feyenoord. Met een fitte Tomasson erbij speel je met een halve man extra.
Cissé, Eigenlijk misschien alleen geschikt als spits in 4-4-2. Als hij fit is houdt hij een verdediging wel bezig. Hoog hotseknots gehalte. Ben benieuwd of hij slaagt bij Feyenoord.
Smolov, een zeer goed voetballer maar nog niet zo efficiënt. Heeft nu al meer speelminuten gemaakt dan Babovic in een jaar dus Been ziet er echt wat in.
Biseswar, handige speler maar te wisselvallig. Was niet chique van Excelsior te onthullen dat hij niet verhuurd wilde worden aan hun.
Cabral, lijkt minder wisselvallig dan Biseswar.
Schaken, technisch goede speler maar laten we het er maar op houden dat Ruben een tussenpaus is.
Castagnois, bij vlagen zie je nu al zijn talent. Ze durven hem niet in het diepe te gooien maar hij houdt Smolov, Cisse en de rest nu al scherp en voor de winterstop zou hij wel eens heel veel speelminuten gemaakt kunnen hebben. En doelpunten.

De coach
Mario Been is en coach en fanatiek supporter. Dat is goed want die wil te winnen wordt toch overgedragen op de spelers maar slecht als het niet lukt bijvoorbeeld omdat de tegenstander slim, sterk of allebei is.
Afgezien van het emotionele akkefietje met de Cler en het inzetten in de basis van Cissé in Gent doet Mario het goed. De wisselvalligheid in het veld kun je hem nauwelijks aanrekenen maar hij zal wel alles moeten proberen om de jongens vanaf het begin scherper te krijgen. Een gedurfder speelplan lijkt met de jeugd beter op zijn plaats dan de groep met te veel tactische opdrachten het veld in te sturen. Dat is ook leuker voor de supporters.
Met de huidige selectie kan op een goede dag van iedereen worden gewonnen maar op een matige of slechte van iedereen worden verloren.
Een betere coach dan Been kunnen we ons niet wensen op dit moment of het moet van Gaal, Adriaanse of Cruijff zelf zijn. Van Hanegem, Bosvelt, Gio of Makaay als assistent lijkt niet gek.

De TD
Binnen de mogelijkheden doet Leo het prima. Smolov en Lumb voor niks is mooi en met Schaken en Auassar is er in de breedte geïnvesteerd. Als er op een of andere manier wat (financiële) ruimte ontstaat acht ik Beenhakker in staat Feyenoord aan een paar goede spelers te helpen, die echt iets kunnen toevoegen. Tot die tijd is het goed dat hij zich veel aan de zijde van Been laat zien en de gemoederen rustig houdt. Belangrijk is nu dat de talenten goede contracten krijgen (lees: redelijk wat geld dus) zodat er aan transfers kan worden verdiend. Leo moet het niet meer hebben over nieuwe spelers maar over bouwen met de jeugd.


De AD
Gudde lijkt langzaam maar zeker een solide organisatie neer te zetten en een eventuele hereniging met de SC Feijenoord zou de zorgen nog meer verminderen. Dat Feyenoord nog geen afstand heeft genomen van O. Jacobs verbaast mij ten zeerste. Laten we het er maar op houden dat hij zijn eigen troep moet opruimen.

Conclusie
Het grootste probleem waar Feyenoord mee worstelt naast de financiën is het verwachtingspatroon. Het was bijvoorbeeld beter geweest als Mario tegenover KAA Gent de underdog positie had ingenomen. Met deze selectie kan van iedereen gewonnen worden op een goede dag als ze thuis spelen en tegen topclubs niet alles op de aanval wordt gegooid maar als de concentratie er niet is hebben ze het tegen iedereen moeilijk.
Met de huidige selectie moet het mogelijk zijn een 4e plek te halen in de eredivisie en ver te komen in het bekertoernooi. Misschien dat er meer in zit maar dat zou verrassend zijn. Belangrijk is nu dat er wekelijks een fris en vrolijk Feyenoord op de velden verschijnt. Dan komen de successen vanzelf.





www.sportdwaas.blogspot.com

Geen opmerkingen: