donderdag 28 oktober 2010

De kapitaalinjectie bij Feyenoord: een korte uitleg.

Je krijgt het idee dat Feyenoord vandaag een enorm bedrag ter beschikking heeft gekregen om schuld af te lossen maar ik denk dat het zo is dat de vrienden van Feyenoord hun bestaande leningen aan de club hebben omgezet in aandelen in de NV Feyenoord. 17 miljoen geleend geld is omgezet in aandelen. Wie de adviseurs betaalt is niet duidelijk.

Per saldo houdt dit in dat de vrienden van Feyenoord van schuldeisers nu aandeelhouders zijn geworden met een paar zetels in de RvC.

Deze papieren transactie geeft op de middellange termijn lucht op het liquiditeitsgebied (nadat alle adviseurs zijn betaald) i.e. de rentelasten gaan omlaag en het negatieve eigen vermogen wordt minder.

De resterende schuld van pak hem beet 28 miljoen (nog steeds niet duidelijk hoeveel en aan wie) moet waarschijnlijk wel met cash worden afgelost, i.e. nieuwe kapitaalstortingen door de vrienden van Feyenoord (en andere supporters), worden gedaan in ruil voor aandelen tot een maximum van 49%.

Er is dus nog een lange weg te gaan en snel rekenwerk van mijn kant leert dat in het boekjaar 2010/2011 een besparing zal worden gerealiseerd van ongeveer € 750.000 en in de daaropvolgende jaren van € 1.5 miljoen.

Dat is niet slecht maar tenzij er spelers worden verkocht is er nog steeds geen ruimte voor versterkingen. Allicht is er wel de mogelijkheid spelers uit eigen jeugd goede contracten voor te leggen.

Of de integratie van de NV met de SC Feijenoord nu ook rond is lijkt nog steeds niet duidelijk. Ik denk dat dit afhangt van de volgende 28 tot 35 miljoen die gestort moet worden. Daarna kan de fusie worden afgerond waarbij de nieuwe NV een stadion heeft en Varkenoord, 2 miljoen in kas, een jonge selectie en goede opleiding die weer geld kan opleveren. Met het legioen van minimaal 30.000 seizoenskaarthouders, shirtsponsors en eventueel een nieuw stadion waarvan de club zelf eigenaar is ziet de toekomst er dan op termijn goed uit.

Het is aan Mario, Wijnaldum en de rest om het sportief dit jaar verder te onderbouwen.

We zijn er nog lang niet maar dit was grote stap in de goede richting vandaag.

www.sportdwaas.blogspot.com

Geen opmerkingen: