dinsdag 20 oktober 2009

Het geeft te denken, vieze plaatjes en meer deel 1

De UEFA heeft een onderzoek gedaan naar malversaties in de voetballerij. Beter gezegd game-fixing omkoping etcetera. Er schijnt een rapport te worden gepubliceerd. De UEFA houdt jaarlijks duizenden wedstrijden in de gaten om te kijken of er gekke dingen gebeuren.

Sportdwaas verveelt al jaren mensen met de opmerking dat veel meer wedstrijden niet zijn wat ze zijn. Wedstrijden. Je kunt er op wedden. Gokken. Dat kan via min of meer legale kanalen of illegaal. Hoe groot de gokmarkt is valt moeilijk te zeggen. Vermoedelijk net zo groot als de loterij en lottomarkt. Misschien groter. Er gaan dagelijks enorme bedragen in om. Geld speelt in de sport een enorme rol. Allerlei mensen kunnen er om uiteenlopende redenen belang bij hebben een uitslag te beinvloeden. Hebzucht is de grootste reden.

Welke mensen kunnen een voetbalwedstrijd het makkelijkst naar hun hand zetten? 1x raden dus de scheidsrechters. En dat zal altijd zo blijven. Mensen die om wat voor reden dan ook de wedstrijd willen beînvloeden zullen dan ook proberen de scheids te bewerken.

Het mooiste middel wat de voetbalbonden de leidsmannen in handen hebben gegeven is de rode en gele kaart. Met een mannetje minder ben je al gauw in het nadeel. Met name als het vroeg in een wedstrijd gebeurd.

Verdedigers en doellieden zijn de volgende in de valsspeelhiëarchie. Doorgebroken speler vloeren en hupsakee.

De redenen om uitslagen te beinvloeden zijn meestal om gokwinsten te boeken, te zorgen dat degradatie wordt voorkomen of dat een volgende ronde wordt bereikt. Alleen bij Duitsland - Oostenrijk tijdens een WK werkten 2 teams volledig mee, meestal zitten er maar 1 of 2 mensen in het complot.

Het is bijna onmogelijk te bewijzen dat er bewust wedstrijden worden beînvloed. Het kan de scheidsrechter zijn of een speler of de doelman.

Het lijkt dus bijna onmogelijk om te bewijzen dat er valsgespeeld wordt. Je kunt ook moeilijk voorkomen dat men het probeert maar wat wel duidelijk is dat het systeem van de gele en rode kaarten de scheidsrechters en de spelers een machtig middel geven om te frauderen.

Naast het instellen van technische hulpmiddelen en het recht van een coach om beslissingen aangaande penalties en doelpunten aan te vechten (maximaal 2x per helft)zou ik de volgende wijziging willen voorstellen:

Het afschaffen van de gele en rode kaarten en dit te vervangen door het systeem van verplichte wissels. Als een speler een smerige overtreding begaat of 2x een overtreding maakt waar naar huidige maatstaven een gele kaart op staat wordt hij verplicht gewisseld en mag niet spelen in de 1e helft van de volgende wedstrijd. Het blijft daarnaast toegestaan gewoon 3 maal te wisselen.

Dit systeem voorkomt dat er bewust gemarchandeerd wordt (door spelers en scheidsrechters) en leidt er ook toe dat de spelers meer aan spelen toekomen. Voor echte smerige overtredingen kan een tuchtcommissie natuurlijk altijd nog straffen opleggen in de vorm van schorsingen en of geldboetes.

Het voorkomt ook dat een CL finale als een paar jaar geleden waar een keeper van Arsenal in de 4e minuut uit het veld wordt gestuurd. Vanaf het begin een farce wordt.

Scheidsrechters kunnen dan ook eerlijker beslissingen gaan nemen en komen minder onder druk. Ook het publiek zal rustiger blijven.

Platini kom in actie

Disclaimer:Sportdwaas is kritisch Feyenoord supporter en Kameraadje, heeft een abonnement op het Parool (tegen wil en dank) en Eredivisie-live. Sportdwaas volgt voetbal en American Football actief en beschouwt het aandeel Ajax vooralsnog niet koopwaardig. Sportdwaas heeft geen betaalde functies binnen de sportwereld in het algemeen en voetbal in het bijzonder en is van mening dat alle Nederlandse troepen onmiddellijk teruggeroepen moeten worden uit Afghanistan

Geen opmerkingen: