woensdag 21 mei 2008

Requiem voor spanning in eredivisie nu een feit

Voetbalcompetitie is voorbij.

De prijzen zijn eindelijk verdeeld na de play-offs, die helaas in deze vorm zullen verdwijnen. Het huidige formaat van de play-offs stond garant voor een competitie die spannend voor bijna alle ploegen is tot de laatste wedstrijd van het reguliere seizoen. De charme zit hem dus meer in het reguliere seizoen dan in de play-offs zelf. Het nadeel is dat grote Nederlandse ploegen als PSV, Ajax en Feyenoord een nog kleinere kans hebben op de Champions League. Het is doodzonde dat de play-offs zijn afgeschaft.

Dit onder andere na een heftige lobby van Chris Woerts en hulpje. Chris W. (ex cocacola) volgt de Angelsaksische methode. Je ziet dat kleine concurrenten een goed product leveren en goede winsten boeken. In het voetbal betekent dit: veel toeschouwers en goede resultaten met getalenteerde spelers. Wat je dus doet als grotere club in Nederland om je positie te handhaven is het volgende:

(1) wegkopen van goede spelers bij de kleinere clubs, daardoor wordt het voor de verkopende clubs steeds moeilijker goede resultaten te boeken.
(2) De toeschouwers blijven vervolgens ook weg omdat er voor de kleine clubs niks meer te winnen valt.
(3) De grote clubs gaan weer winnen dus wordt iedereen weer supporter van Ajax, Feyenoord en PSV.

De enige kans op een terugkeer van de play-offs in de goede attractieve vorm lijkt te zijn de invoering van een Champions League met alleen de kampioenen en een UEFA Cup met teams toegelaten na bekerwinst en play-offs in de competitie. Elk land zou ongeacht de omvang van de markt niet meer dan 3 deelnemers mogen afvaardigen aan het UEFA cup toernooi. Via de intertoto kun je nog 8 ploegen toelaten. De realiteit is helaas nog anders.

De plaats in de voorronde van de CL voor Twente was verdiend, maar het moet hier nog maar eens gezegd dat de Tukkers voldoende hulp krijgen van de arbiters. Met het vertrek van Rutten, El Ahmadi en wellicht anderen is het de vraag of Twente het volgend seizoen weer zo goed zal doen. Wie weet.

Voor NAC eindigde de play-offs teleurstellend. Het gebrek aan aanvalskracht brak de West-Brabanders uiteindelijk teveel op. Via de intertoto kunnen ze wellicht nog een potje breken. Hebben de voetbalgoden NAC dan toch gestraft voor het niet verlengen van Brandts zijn contract? Vlemmings kon het tij ook niet keren.

UEFA Cup
Zelfs Platini leek blij met de winst van Dick en zijn mannen in de UEFA cup. Het voetbal van Zenith was inderdaad prachtig. Dick is een goed coach en deze prijs is hem gegund.

De Champions league finale
Nu ik heb gehoord dat Chelsea bang is weer benadeeld te worden door de scheidsrechter denk ik dat ze de finale met 3-1 zullen winnen. Scheidsrechters zijn maar mensen en hij zal wel het een en ander goed willen maken.

In ander nieuws:
Na acht wedstrijden heeft Gullit met de LA Galaxy 3 wedstrijden gewonnen, 3 verloren en 2 gelijkgespeeld. De koppositie komt in zicht.

Sportdwaas is jarig en als kameraadje kreeg ik dan toch een kaart:




Nieuws uit de districten:
Lisse is favoriet voor de titel bij de amateurs.

www.sportdwaas.blogspot.com (met fotoos en filmpjes)
Ook op www.rbmb.tk (met een soms zeer vermakelijke guestroom)

Geen opmerkingen: