woensdag 26 januari 2011

Ommekeer nabij? Alleen als tikkie terug wordt afgeschaftIk ben niet rouwig om het vertrek van Beenhakker. Het gaat bij Don Leo altijd om hemzelf terwijl hij het tegendeel beweert. Hij is er niet in geslaagd als Technisch Directeur goedkoop en goed talent te vinden, spelers tegen goede prijzen te verkopen en contracten van jeugdspelers te verlengen. Zijn mediavertoningen zorgen voor weinig vertrouwen bij de spelersgroep en zijn niet collegiaal te noemen.

In de voetballerij kan echter alles en dat weet de ouwe vos Beenhakker maar al te goed. Met veel inside information over de contractsituaties bij Feyenoord kan hij zijn voordeel doen de komende maanden.

Bij Feyenoord blijken de sentimenten duur te zijn en het lijkt goed als er echt eens een frisse wind gaat waaien door de Kuip waarbij het beter lijkt clubiconen een plaatsje op het ereterras te geven dan in de technische staf of dagelijks bestuur.

Sportief gezien staat de club er slechter voor dan in januari 2009 toen Bosz en GJ Verbeek 1na een spelersrevolte vertrokken. De spelersgroep, zo jong als de leden hiervan zijn, maakt een gedesillusioneerde en vermoeide indruk. Het team weet op het veld nauwelijks kansen af te dwingen en ballen veroveren lijkt ook niemand te lukken. Naar nu blijkt wilde El Ahmadi in de zomervakantie al weg. Vandaar dat labbekakkerige spel dus.

Ook Vlaar, Bahia, Wijnaldum, Bruins, Fer en Biseswar maken niet de indruk langer bij Feyenoord te willen blijven. Dit is voor de club en de trainer dus een serieus probleem en het lijkt erop dat Been al na Excelsior-Feyenoord (3-2) vroeg in het seizoen de greep op de selectie kwijt is geraakt door de schuld bij de spelers te leggen.

Been is ook besluiteloos gebleken ten aanzien van zijn keepers en dat maakt die jongens er niet zekerder op. Die keepers zijn, inclusief van Dijk, zeker talentvol maar als er in de aanval geen doelpunten worden gemaakt kan het kleinste foutje achterin fataal zijn. Mulder ging vorige week bij 2 van de 3 tegendoelpunten in de fout maar hij verrichte ook enkele knappe reddingen. De keepers krijgen ook per wedstrijd 100 terugspeelballen te verwerken waarbij ze dus defacto de spelopbouw verzorgen met vuurpijlen naar voren.

Been zal moeten ophouden met te roepen dat Europees voetbal haalbaar is en zal vanaf nu zijn team knokkend het veld in moeten laten gaan zonder al teveel tactische opdrachten. Er zal met risico gespeeld moeten worden in uit- en thuiswedstrijden. Ze zullen dan ongetwijfeld af en toe de boot in gaan maar ook af en toe een goede uitslag neer zetten.

Het lijkt erop dat Been na de oorwassing in Eindhoven elke wedstrijd bang is voor een nieuwe afgang die op zijn resumé komt te staan. Als dat zo is kan hij beter de eer nu aan zichzelf houden en het roer overdragen aan een ander omdat het de club anders onherroepelijk afstevent op degradatie. Zover hoeft het niet te komen als ze ophouden met die 100 terugspeelballen per wedstrijd op de keeper.

Gezien het feit dat sommigen liever vertrekken hier een opstelling voor de wedstrijd tegen Twente:

Mulder
Swerts, de Vrij, Indi Martins, de Cler
Mokotjo, van Haaren, Simon, Leerdam
van Beukering, Cabral

bank:
Biseswar
Vlaar
Bahia
Castaignos
Lumb
Miyachi

Verder pleit ik voor een vertrek van Vlemmings, Bas van Noortwijk en P. Lodewijks en de komst van Kees van Wonderen en JP van Gastel als assistent-trainer.


www.sportdwaas.blogspot.com

Geen opmerkingen: